Valnøttbrød

1 pk gjær
3 ts salt
2 ss sukker
300 g siktet rug
200 g grov sammalt hvete
1 ss bakepulver
1 liter lunkent vann
1 dl rapsolje
100 g grovhakkede valnøtter
vel 1 kg fint hvetemel

Hvis brødene lages i maskin – smuldres gjæren rett i bollen, hvis du lager brødene for hånd røres gjæren ut i ½ dl lunkent vann.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene før du har i lunkent vann (ca 400C) - olje og nøtter. Arbeid deigen godt sammen å ha i fint hvetemel til deigene ”slipper” bollen eller ikke lenger er klissete – ca 5 min. i maskin og 15 for hånd. Dekk deigbollen og sett den til heving på et lunt sted ca 1 time. Slå sammen deigen og del den i tre like store emner. Du kan også dele deigen i små emner og lage rundstykker. Trill emnene til de er sprekkfrie. Etterhev brødene ca 45 min. - pensle med sammenpisket egg og stek dem ved 2000C i ca 45 min. til de er passe brune.